Mistä tukea ja apua yritykselle koronakriisin keskellä? Perkasimme valtion maksamat yritystuet vuonna 2020

Mistä tukea ja apua yritykselle koronakriisin keskellä? Perkasimme valtion maksamat yritystuet vuonna 2020


Koronavirusepidemian aiheuttamasta poikkeustilanteesta johtuen, moni yritys elää nyt epävarmoja aikoja. Valtio lisäsi huomattavasti yritystukirahoitusta tukemaan koronakriisissä vellovia yrityksiä. Millaisia valtion maksamat yritystuet ovat? Onko tukitoimissa jotain ongelmakohtia?

Julkaistu 20.04.2020

Kevät on Tilitoimisto Pulkkisella kiireistä aikaa. Vallitseva tilanne työllistää nyt entistä enemmän, kun Pulkkisen tiimi yrittää parhaansa mukaan auttaa yrityksiä, joihin koronakriisi on vaikuttanut voimakkaasti.

- Olen avustanut yritysten rahoitustukihakemuksissa, joilla on ollut erityisen työllistävä vaikutus meillä. Pidemmällä aikavälillä tämä tilanne voi vaikuttaa myös meihin, jos asiakkuuksia alkaa päättymään koska yritykset menevät konkurssiin, Tilitoimisto Pulkkisen toimitusjohtaja Mika Pulkkinen pohtii.

Syksyyn mennessä selviää, kuinka moni yritys ei selviä tästä tukalasta tilanteesta.

Millaisia valtion maksamat yritystuet ovat?


Kun Suomeen julistettiin poikkeustila, valtio alkoi jakamaan tukipaketteja yrityksiä rahoittaville tahoille Business Finlandille ja ELY-keskukselle.

Business Finlandin ja Ely:n tukikanavien jakamat yritystuet ovat ns. samaa rahaa, samoilla ehdoilla.

Erona on, että Business Finlandin yritystukea voivat hakea yritykset, joilla on työntekijöitä 6 - 250 henkeä. Ely-keskukselta voivat hakea rahoitusta pienemmät yritykset, jotka työllistävät 1-5 henkeä.

Yritystukia jaetaan kahdesta eri paikasta, jotta mahdolliset ruuhkat ja käsittelyajat pysyisivät kohtuullisina.

Esiselvitysrahoituksella voi selvittää ja suunnitella itselleen uusia liiketoimintoja, korvaavia alihankintaketjuja ja tuotannon organisoimista koronan aiheuttamassa häiriötilanteessa ja sen jälkeen. Esiselvitykseen yritystukea voi hakea maksimissaan 10 000 €.

Kehittämisrahoituksella yritys voi toteuttaa niitä kehittämistoimenpiteitä, jotka se on tunnistanut jo esiselvitysvaiheessa tai omassa toiminnassaan, jotka parantavat yrityksen mahdollisuuksia koronan aiheuttamassa häiriötilanteessa ja sen jälkeen. Toimenpiteiden tavoitteena tulee olla yritykselle uusia ratkaisuja tuotteisiin tai tuotantoon liittyen. Kehittämisrahoitukseen voi saada tukea maksimissaan 100 000 €.

Yritystuet: Kehittämisrahoituksella yritys voi toteuttaa kehittämistoimenpiteitä.
Yritystuet: Kehittämisrahoituksella yritys voi toteuttaa kehittämistoimenpiteitä.


Yritys voi hakea molempia rahoituksia, mutta haku ei onnistu yhtä aikaa. Jos tukipäätös myönnetään, yrityksellä on raportointivelvollisuus toteutuneista kustannuksista.

Jos kustannukset eivät ole toteutuneet raportissa esitetyllä tavalla, rahoittajalla on oikeus periä tuet takaisin.

- Monelle yritykselle on hankala tilanne alkaa kehittämään mitään korvaavia toimintoja. Esimerkiksi baareilla ja yökerhoilla ei ole mitään tuloja tällä hetkellä, koska hallitus on sulkenut kaikki ravintola-alan yritykset. Ellei baarinpitäjällä ole rinnallaan jotain muuta liiketoimintaa. He eivät voi tehdä mitään korvaavia toimenpiteitä, elleivät he lähde kehittämään jotain täysin uutta, Mika kertoo.

Vaikka yritystukien saamiseksi on ehtoja, Mika kuitenkin suosittelee hakemaan kyseistä rahoitusta, jos yrityksellä on muuten edellytykset saada tukea.

Pankkilaina on myös yksi vaihtoehto yrityksen rahoitukseen, jos kaikki yhtiössä on muuten kunnossa. Koronakriisin aikana Finnvera takaa pankkilainoja entistä helpommin. Lainan huono puoli on, että se pitää maksaa takaisin.

Yksinyrittäjille kertakorvaus ja työttömyyspäivärahaa


Lisäksi on tehty lakimuutoksia, joilla pyritään helpottamaan yksinyrittäjien arkea kriisin aikana.

Yksinyrittäjät voivat hakea koronatukea, joka on 2000 euron kertamaksu. Sen tarkoitus on mm. korvata yrityksen kiinteitä kuluja tai muita pakollisia menoja.

- Mielestäni 2000 € ei ole määrällisesti mikään iso raha. Se ei pelasta yhtäkään yritystä, Mika sanoo suoraan.

Kokkolan ja Perhon alueen yrittäjät voivat jättää hakemuksen liitteineen Kosekin verkkosivuilla. Kosek käsittelee hakemuksia ja myöntävän päätöksen myötä kaupunki laittaa korvauksen maksatukseen.

Avustusta voidaan maksaa 1.3.-31.8.2020 välillä aiheutuneisiin kustannuksiin. Tuki on määräaikainen ja sitä voidaan hakea 30.9.2020 saakka.

Koronakriisin aikana yksinyrittäjät voivat poikkeuksellisesti hakea työttömyyspäivärahaa ilman, että yritystä tarvitsee lopettaa. Aikaisemmin työttömyyskorvauksen saaminen oli mahdollista vain jos yrityksen oli lopettanut.

Valtion maksamissa yritystuissa on haasteensa.
Valtion maksamissa yritystuissa on haasteensa.


Valtion maksamien yritystukien haasteet


Mika ei näe uusia tukitoimia täysin ongelmattomina.

- Mielestäni nämä yritystuet ovat liian byrokraattisia. Tässä vaiheessa ei ole vielä paljon tullut päätöksiä myönnetyistä rahoituksista, mutta mielestäni on liian kriittinen ja monimutkainen tilanne yritysten lähteä kehittämään jotain uutta ja korvaavaa liiketoimintamallia. Varsinkaan, jos sellaista ei yksinkertaisesti ole olemassa tai sellaista ei pystytä tehdä.

Mikan mielestä rahoittajien tulisi tukea yrityksiä suoraan harkinnanvaraisesti. Yrityksen olisi osoitettava, että toimitilojen ovet on jouduttu sulkemaan tai myynti on tippunut radikaalisti. Rahoitus olisi saatava ilman mitään suuria velvoitteita.

- Tämä koskisi erityisesti ravintoloita, kahviloita ja baareja, jotka eivät voi tällä hetkellä toteuttaa elinkeinoaan koska hallitus on sulkenut ne ymmärrettävistä syistä.

Auttava tilitoimisto ja sähköinen taloushallinto


Voiko tilitoimisto jotenkin auttaa yrityksiä ja yrittäjiä?

- Me voimme auttaa tekemällä yritystukihakemuksia rahoituksen saamiseksi. Selvitämme yhdessä, onko jotain juoksevia kuluja mitä voitaisiin saada pienemmäksi tai keskeyttää toistaiseksi. Tai olisiko vuokriin neuvoteltavissa alennusta. Eli minimoidaan kaikki kulut mahdollisimman pieneksi, Mika luettelee.

Reaaliaikainen taloustieto ja sähköinen taloushallinto korostuvat vaikeina aikoina. Kun yrityksen luvut ovat ajan tasalla, mahdolliseen ongelmaan on helpompi ja nopeampi tarttua jo varhaisessa vaiheessa.

- Jos meillä ei olisi reaaliaikaista kirjanpitoa, kirjanpito tulisi meille kuukauden viiveellä. Näkisimme vasta silloin yhtiön kassatilanteen ja silloin voi olla jo liian myöhäistä tehdä mitään. Sähköisen taloushallinnon ansiosta saamme dataa päivittäin, paljonko yrityksellä rahaa on menossa ja tulossa.

Yhteenveto valtion maksamista yritystuista:


  • Business Finlandin yritystukea voivat hakea yritykset, joilla on työntekijöitä 6 - 250 henkeä. Ely-keskukselta voivat hakea rahoitusta pienemmät yritykset, jotka työllistävät 1-5 henkeä.
  • Esiselvitysrahoituksen avulla voi selvittää ja suunnitella itselleen uusia liiketoimintoja, korvaavia alihankintaketjuja ja tuotannon organisoimista koronan aiheuttamassa häiriötilanteessa ja sen jälkeen. Rahoitus maksimissaan 10 000 €.
  • Kehittämisrahoituksen avulla voi toteuttaa kehittämistoimenpiteitä, joiden tavoitteena tulee olla yritykselle uusia ratkaisuja tuotteisiin tai tuotantoon liittyen. Rahoitus maksimissaan 100 000 €.
  • Pankkilaina jos kaikki muu on yrityksessä kunnossa. Finnvera takaa lainoja koronakriisin aikana herkemmin. Laina pitää maksaa takaisin.
  • Yksinyrittäjät voivat hakea koronatukea, joka on 2000 € kertakorvaus. Sen tarkoitus on korvata yrityksen kiinteitä kuluja ja muita pakollisia menoja.
  • Yksinyrittäjät voivat hakea koronan aikana työttömyyspäivärahaa ilman että yrityksen tarvitsee lopettaa yritystä.

Jaa verkostollesi
Etsitkö hyvää tilitoimistoa?


Jos tilitoimiston valinta on ajankohtainen asia, voimme auttaa
sinua useammalla tavalla. Valitse alta sinulle sopivin tapa.

Jätä tarjouspyyntö


Jätä meille tarjouspyyntö ja otamme sinuun yhteyttä. Jutellaan sen jälkeen lisää turhia jäykistelemättä ja suunnitellaan yhdessä paras kokonaisratkaisu yrityksesi taloushallintoa varten.

Jätä tarjouspyyntö

Käytä tarjouslaskuria


Täytä oheinen lomake, niin saat välittömästi suuntaa antavan kustannusarvion palveluidemme kuukausi- ja vuosikuluista yrityksellesi.

Täytä lomake
Soita tai laita viesti!


Arvostatko henkilökohtaista kontaktia? Mikan kanssa on helppo jutella, rennon asiallisesti!

010 666 2701
mika(at)tilitoimistopulkkinen.fi
WhatsApp 050 567 9530