Starta ditt eget företag smidigt


I dagens läge är det lättare än någonsin att starta ett eget företag. Innan man gör det lönar det sig dock att beakta olika lagstadgade skyldigheter.

Innan du rusar iväg och registrerar ett nytt företag i handelsregistret ska du förädla och planera din affärsidé så långt som möjligt och så noggrant som möjligt.
Fundera om företagsverksamheten är lönsam och om du själv har det som krävs av en företagare. På så sätt undviker du eventuella problem, och grundandet av ditt eget företag löper smidigt, också i praktiken.

Få ordning på finansieringen, så att ditt företag klarar av de kritiska första stegen tills isen lossnar och ditt kassaflöde blir till en vårflod.

För att göra saker och ting lättare för dig har vi sammanställt en komihåglista med de allra viktigaste sakerna du ska göra när du startar ett eget företag.

Den blivande företagarens komihåglista




Får du svettpärlor i pannan?


Hos oss får du hjälp och erfaren experthjälp med att starta ett företag. Vi finns här för dig under hela processen.

Vi hjälper dig också med att göra upp en bolagsordning.

Efter att du har grundat ditt företag fungerar vi gärna som din sparringpartner och hjälper dig med ditt företags ekonomihantering.

Redan etablerade företag hjälper vi till exempel med byte av företagsform.

Läs vidare och få mer nyttig information om bolagsordning och olika företagsformer.

Vill du ha ett konkurrenskraftigt pris för din ekonomihantering?

Räkna ut ett pris


Bolagsordning


När man grundar ett aktiebolag krävs det att man har en bolagsordning. Med bolagsordningens hjälp kan man grunda aktiebolaget och registrera det i handelsregistret. Innehållet i bolagsordningen anges i aktiebolagslagen.

I aktiebolagets bolagsordning ska framgå aktiebolagets namn, hemort, bransch samt regler som följs. Dessutom innehåller handlingen också information om bland annat bolagets aktiekapital, aktiernas nominella värde och antalet styrelsemedlemmar.

Ibland måste man göra ändringar i bolagsordningen. Man kan till exempel ändra bolagsordningen när man vill skräddarsy bolagsordningen så att den passar den egna företagsverksamheten bättre.

Beslut om ändringar i bolagsordningen fattas av bolagsstämman. Ändringar i bolagsordningen meddelas till handelsregistret och utförandet av ändringarna kan man lägga ut på en bokföringsbyrå om man vill. Den nya bolagsordningen får dock inte tillämpas förrän den har registrerats.

Du har säkert redan gissat att som den smidiga och smarta bokföringsbyrå vi är, så sköter vi allt det här åt dig.

Företagsformer


Det lönar sig att satsa lite tid extra på valet av företagsform innan man registrerar sitt företag. Valet av företagsform påverkar kostnaderna för etableringen av företaget, bokföringsskyldigheterna, bolagets beslutsfattning och nedläggning av verksamheten.

Du kan välja mellan fem olika företagsformer:



I dagens läge har det dessutom blivit allt vanligare att vara så kallad lättföretagare och arbeta via ett faktureringsföretag. Men om du vill bli lättföretagare, så surfar du knappast på en bokföringsbyrås webbsidor.

De populäraste företagsformerna är firma och aktiebolag.

En firma är den enklaste och lättaste företagsformen. Det är ett bra val för ett en persons företag som ämnar förbli ett företag som bara sysselsätter en person. En firma grundas alltså inte av flera personer tillsammans och en firma har heller inte för avsikt att genast hitta nya delägare.

Men om firmans affärsverksamhet växer betydligt, så är det vettigt att byta företagsform till aktiebolag. Annars blir firmans beskattning för hård och verksamhetens risker för höga.

Om företagets målsättning är tillväxt och företaget grundas av flera personer är aktiebolag ett bra val. Då blir företagarnas risker mindre och företaget är bättre lämpat för tillväxt.

Tänk på följande saker när du väljer företagsform:



Vi kan tillsammans fundera vilken företagsform som är bäst för ditt företag, så behöver du inte brottas med dessa frågor ensam. Våra ekonomihanteringsexperter hittar nog rätt företagsform för ditt företag.