Kirjanpito on yritystoiminnassa yksi monista lakisääteisistä tehtävistä. Kun yrityksellä on sille sopiva kirjanpitotapa, taloushallinnollisten tapahtumien kirjaaminen toimii jouhevasti. Maksuperusteinen kirjanpito on yksi tapa tehdä kirjanpitoa.
Maksuperusteinen kirjanpito tarkoittaa sitä, että tulot ja menot kirjataan kirjanpitotapahtumaksi siinä vaiheessa, kun asiakas on maksanut laskun tai yritys on maksanut laskun ostoksestaan eli ostolaskun.
Maksuperusteinen kirjanpito valitaan kirjanpitotavaksi, jos yrityksellä on käytössä maksuperusteinen arvonlisävero.
– Toiminimet ja jopa pienet osakeyhtiöt hyötyvät eniten maksuperusteisesta kirjanpidosta. Se sopii kaikille toimialoille vähän tapauksesta riippuen, kertoo Tilitoimisto Pulkkisen toimitusjohtaja
Mika Pulkkinen.
Maksuperusteisen kirjanpidon lisäksi on olemassa:
- Laskuperusteinen kirjanpito. Arvonlisäverot maksetaan ja vähennetään laskutuspäivämäärän mukaan.
- Suoriteperusteinen kirjanpito. Menoista ja tuloista kirjataan kirjanpitotapahtuma, kun tuote tai palvelu on siirtynyt myyjältä ostajalle.
"
Maksuperusteinen kirjanpito ei anna yrityksen taloudellisesta tilanteesta realistista kuvaa tilinpäätösvaiheessa.
Kun yrityksen
taloushallinnossa koittaa tilinpäätösvaihe, on muistettava kääntää maksuperusteinen kirjanpito suoriteperusteiseksi kirjanpidoksi.
Nostiko joku toista kulmakarvaansa hämmästyneenä näytön toisella puolella?
Maksuperusteinen kirjanpito ei anna yrityksen taloudellisesta tilanteesta realistista kuvaa tilinpäätösvaiheessa.
– Tämä johtuu siitä, että yrityksen tulot ja menot liikkuvat maksuperusteisessa kirjanpidossa sen mukaan, miten laskut tulevat maksetuiksi, jonka vuoksi tulot ja menot eivät aina kohdistu niille kuuluville, todellisille kuukausille, Pulkkinen selventää.
Jos yritys on hakemassa rahoitusta, rahoittaja usein haluaa tietää yrityksen taloudellisen tilanteen. Silloin kannattaa tehdä välitilinpäätös, jotta tulot ja menot saadaan jaksotettua niille kuuluville kuukausille ja yhtiön taloudellisesta tilanteesta saadaan realistinen kuva.
Mikä on maksuperusteinen alv?
Maksuperusteinen arvonlisävero tuli voimaan vuonna 2017. Sen tarkoitus on helpottaa pienten yritysten kassahallintaa. Maksuperusteinen arvonlisävero koskee yrityksiä, joiden liikevaihto on alle 500 000 €.
Maksuperusteinen arvonlisävero tarkoittaa sitä, että yrityksen tarvitsee maksaa arvolisäveroa myymästään tuotteesta tai palvelusta vasta, kun rahat ovat kilahtaneet tilille asiakkaalta.
Menetelmä helpottaa pienten yrittäjien arkea, koska yrittäjän ei tarvitse maksaa alvia sellaisista tuloista, mitä se ei ole vielä saanut.
Yrittäjän toimiessa alihankkijana isoille yhtiöille, maksuperusteinen arvonlisävero toimii turvana, kun maksuehdot ovat pitkät.
Isot yritykset voivat määrätä maksuehdot jopa 60–90 päivää netto (normaali käytäntö on 14–30 päivää). Ison yrityksen maksuehtoihin alihankkijalla tai pienellä toiminimellä ei yleensä ole sanavaltaa.
– Tilanne menisi hankalaksi, jos pitkän maksuehdon takia yritys joutuisi odottamaan 2-3 kuukautta saataviaan. Mutta silti yrityksen pitäisi maksaa erääntyvät alvit, vaikka laskun eräpäivään olisi vielä runsaasti aikaa. Maksuperusteinen alv takaa, ettei yrittäjältä lopu rahat kesken kaiken, Mika Pulkkinen toteaa.
Maksuperusteista alvia tulee käyttää myynnin lisäksi yrityksen ostoissa.
Pulkkinen antaa esimerkin.
– Yrittäjän investoidessa esimerkiksi uuteen tulostimeen, tulee ostolasku. Yrittäjä voi vähentää alvin vasta, kun hän on maksanut ostolaskun. Maksuperusteista alvia ei voi kuitenkaan vähentää ostolaskuista etukäteen.
Jos tilille tulee myyntiä tänään ja tässä kuussa on ostolaskuja, jotka erääntyvät ensi kuussa, alveja ei voi vähentää ostolaskuista.
Yhteenveto maksuperusteisesta kirjanpidosta- ja arvonlisäverosta:
- Sopivat toiminimille, alihankkijoille, yksityisyrittäjille ja pienille osakeyhtiöille
- Yrityksille, joiden liikevaihto on alle 500 000€
- Sopii yrityksille, joilla on isoja myyntilaskuja pitkällä maksuajalla
- Helpottaa yrityksen kassanhallintaa