Yrittäjän palkka – huomioi nämä asiat ja nostat palkkaa yrityksestäsi ilman huolta

Yrittäjän palkka – huomioi nämä asiat ja nostat palkkaa yrityksestäsi ilman huolta


Kannattaako yrittäjän maksaa itselleen palkkaa vai nostaa rahaa yrityksestä osinkoina?

Yrittäjän palkanmaksun suunnittelu lähtee siitä, paljonko yrittäjä tarvitsee kuukaudessa nettotuloja. Tulojen tarve voi vaihdella elämäntilanteen mukaan, mutta lähtökohtaisesti yrittäjän kannattaa aina nostaa palkkaa.

Julkaistu 01.10.2018

- Jotkut ajattelevat, että on parempi nostaa omasta yhtiöstä vain osinkoja, mutta se ei ole pelkästään verotuksellisesti kannattavaa. Palkka on yhtiön verotuksessa vähennyskelpoinen kulu, toisin kuin osinko. Palkkaa kannattaa aina nostaa, mikäli se on vain yhtiön maksukyvyn ja tuloksenteon puolesta mahdollista. Paras kombinaatio syntyy useimmiten kohtuullisesta palkasta ja maltillisesta osingonjaosta, Tilitoimisto Pulkkisen toimitusjohtaja Mika Pulkkinen muistuttaa.

Osinkojen nostaminen tehdään yrityksen nettovaroista tuloksen jälkeen, eikä sekään ole verovapaata.

- Yhtiö on maksanut ensin tuloveroa 20 prosenttia, ennen kuin se on osingonjakokelpoista. Senkin jälkeen osingoista menee vähintään 7,5 prosenttia veroa, ennen kuin eurot ovat omistajan taskussa, Pulkkinen muistuttaa.

Pääsääntöisesti Tilitoimisto Pulkkisen yrittäjäasiakkaat nostavat kiinteää kuukausipalkkaa. On myös yrittäjiä, joiden tilinauhan summa riippuu kuukaudesta – hyvänä kuukautena palkkaa maksetaan enemmän ja huonona vähemmän.

Yrittäjän palkka osakeyhtiössä ja toiminimimuotoisessa yrityksessä


Moni toiminimellä toimiva yrittäjä haaveilee osakeyhtiöstä ja pohtii, milloin osakeyhtiön perustaminen on kannattavaa. Tässä pohdinnassa on myös tärkeää tietää, paljonko yrittäjä tarvitsee itselleen rahaa elämiseen kuukausittain ja jääkö sen jälkeen ylimääräistä rahaa yritykselle.
Kun yritysmuotona on toiminimi, yrittäjän palkka ei ole perinteistä rahapalkkaa, eikä ole näin myöskään vähennyskelpoista toiminimiyrittäjän verotuksessa. Sen sijaan toiminimiyrittäjä nostaa yrityksen tililtä rahaa, joka merkitään kirjanpidossa yksityistilille. Nostoista ei makseta veroa, vaan yrittäjä maksaa ennakkoveroa kuukausittain verovuoden arvioidun verotettavan tulon perusteella.

Kun verovuoden lopullinen verotettava tulo on tiedossa, yrittäjälle muodostuu joko jäännösveroa tai veronpalautusta. Pääsääntöisesti verotettava tulo on suurimmaksi osaksi progressiivisesti verotettavaa ansiotuloa.

Yrittäjän palkanmaksussa riittää pohdittavaa


- Olennaista yrittäjän kannalta on pohtia, maksaako hän turhaan liikaa veroja suhteessa siihen, jos yritys toimisi osakeyhtiömuotoisena. Esimerkkinä voidaan ajatella tilannetta, jossa toiminimiyrittäjän verotettava tulo on 80 000 euroa vuodessa, vaikka hän on nostanut yksityisnostoja vain sen verran vuoden aikana, että 40 000 euron verotettava tulo riittäisi. Verot maksetaan kuitenkin 80 000 eurosta, halusi yrittäjä sitä tai ei. Jos hänelle riittäisi osakeyhtiöstä selvästi pienempi palkka kuin 80 000 euroa vuodessa, niin yhtiömuodon muutos verotuksellisista syistä olisi ehdottoman järkevää. Toki jos yrittäjä tarvitsee osakeyhtiöstä palkkana 80 000 euroa, niin muutos on aivan turha, Pulkkinen kertoo.

Pitää kuitenkin muistaa, että verotukselliset syyt eivät ole ainoita syitä, joita täytyy miettiä osakeyhtiömuotoa pohdittaessa. Liiketoiminnan kasvaessa myös riskit kasvavat ja toiminimiyrittäjä on vastuussa kaikesta henkilökohtaisesti.

Mietityttääkö yrittäjän palkan laskeminen, osakeyhtiössä palkanmaksu omistajalle tai toiminimen muuttaminen osakeyhtiöksi? Kaipaatko asiantuntevaa apua palkkahallintoon?

Ota yhteyttä!

Jaa verkostollesi
Etsitkö hyvää tilitoimistoa?


Jos tilitoimiston valinta on ajankohtainen asia, voimme auttaa
sinua useammalla tavalla. Valitse alta sinulle sopivin tapa.

Jätä tarjouspyyntö


Jätä meille tarjouspyyntö ja otamme sinuun yhteyttä. Jutellaan sen jälkeen lisää turhia jäykistelemättä ja suunnitellaan yhdessä paras kokonaisratkaisu yrityksesi taloushallintoa varten.

Jätä tarjouspyyntö

Käytä tarjouslaskuria


Täytä oheinen lomake, niin saat välittömästi suuntaa antavan kustannusarvion palveluidemme kuukausi- ja vuosikuluista yrityksellesi.

Täytä lomake
Soita tai laita viesti!


Arvostatko henkilökohtaista kontaktia? Mikan kanssa on helppo jutella, rennon asiallisesti!

010 666 2701
mika(at)tilitoimistopulkkinen.fi
WhatsApp 050 567 9530