Merkonomiopiskelijat Monica Strandvall ja Laura Pyykkönen ovat oppineet Pulkkisella paljon uutta tilinpäätöksestä ja kirjanpidosta.
Merkonomiopiskelijat Monica Strandvall ja Laura Pyykkönen ovat oppineet Pulkkisella paljon uutta tilinpäätöksestä ja kirjanpidosta.

Työharjoittelun kautta taloushallinnon asiantuntijaksi


Ammattitaitoisista kirjanpitäjistä kilpaillaan, kun samanaikaisesti opiskelijoiden on vaikea löytää taloushallinnon harjoittelupaikkoja. Tilitoimisto Pulkkinen haluaa pitää toimiston ovet avoimena harjoittelijoille, jotta alalle löytyy jatkossakin osaavia tekijöitä.

Julkaistu 14.03.2024

Merkonomiksi opiskeleva Monica Strandvall etsi tuloksetta harjoittelupaikkaa Pietarsaaren seudulta lähettäen hakemuksia 25 yritykseen. Vastaus oli yksi toisensa jälkeen kielteinen. Yrityksillä ei ollut aikaa eikä halukkuutta ottaa harjoittelijaa kahdeksaksi päiväksi opettelemaan tilinpäätöksen tekoa.

— Laitoin sähköpostia Pulkkiselle ja onnekseni sain vihdoin myöntävän vastauksen. Olen tosi kiitollinen siitä, että pääsin tänne harjoitteluun, jotta voin valmistua tänä keväänä, Monica iloitsee.

Monican lisäksi Pulkkisella harjoittelua suorittaa samanaikaisesti kaksi muutakin opiskelijaa. Laura Pyykkönen opiskelee merkonomiksi Kokkolan ammattiopistolla ja valmistuu Pulkkisella suoritettavan harjoittelun myötä. Laura on viihtynyt Pulkkisella.

— Täällä on ihan superkivaa ja työporukka on ihana. Mahtavaa naisenergiaa täällä toimistolla, Laura nauraa.


Ennakkokäsitys kirjanpidosta romuttui


Laura Pyykkönen työskentelee opiskelun ohella täysipäiväisesti Heavyinstall Oy:ssä vastaten muun muassa osto- ja myyntireskontrasta. Opiskelu ja harjoittelu on syventänyt taloushallinnon osaamista ja antanut valtavasti uutta oppia.

— Tämä poikkeaa todella paljon siitä, mitä ajattelin kirjanpidon olevan. Koulussa asiat opetetaan vaikeimman kautta, paperitositteita käsitellen. Täällä olen oppinut lisää myös taloushallinto-ohjelmisto Procountorin käytöstä. Paula ja Tanja ovat niin hyviä opettamaan, että tehtäviin on muodostunut nopeasti rutiini.

Laura on päässyt harjoittelunsa aikana tekemään käytännön kirjanpitoa hyvän opastuksen ja ohjeistuksen turvin. Monica on puolestaan seurannut tilinpäätösten tekoa.

— Kun koulussa on ensin käyty läpi tilinpäätöksen perusteet ja täällä näkee, miten se tehdään todellisuudessa, niin muodostuu aika hyvä käsitys asiasta, Monica kiittelee.


Työntantajien vastuu uusien osaajien kouluttamisessa


Tilitoimisto Pulkkisen Paula Thodén ja Tanja Björndahl ovat opastaneet harjoittelijoita jo useamman vuoden ajan.

— Opiskelijoiden on nykyään todella vaikea löytää harjoittelupaikkaa. Me haluamme ottaa vastuuta siitä, että alalta löytyy jatkossakin hyviä ja osaavia työntekijöitä. Kirjanpitäjät eivät valmistu koulusta puuttuvien harjoittelujen vuoksi, jos me emme työnantajina ole valmiita laittamaan aikaa ja vaivaa kouluttamiseen, Tanja Björndahl painottaa.

Paula Thodén toivoo, että työnantajat miettisivät, olisiko harjoittelija mahdollista työllistää vaikkapa osaksi päivää tai muutamaksi päiväksi viikossa.

— Koulun osaltakin joustavuus on kasvanut ja uskon, että jos työnantajilla olisi enemmän pyrkimystä vuorovaikutukseen, saataisiin harjoittelupaikkoja paremmin järjestymään.

Työharjoittelijoiden opettaminen vie aikaa ja energiaa, mutta se myös palkitsee.

— Onhan se palkitsevaa opettaa sellaista, joka haluaa oppia ja jolta löytyy intoa alalle. On mahtavaa katsoa vierestä, kun kirjanpitäjä puhkeaa kukkaan, Paula iloitsee.

— Siinä oppii itsekin, kun kysymyksiin vastatessa pitää miettiä perusteita, miksi joku asia tehdään tietyllä tavalla. Tulee päivitettyä omaakin osaamista säännöllisesti, Tanja lisää.

Tilitoimisto Pulkkinen haluaa murtaa myyttejä tylsästä kirjanpitäjän työstä ja näyttää, miten mukavaa ja viihtyisää työyhteisössä voikaan olla. Harjoittelijoita on Pulkkisella jonoksi asti, eikä kaikille ole paikkaa tarjota. Nyt on jo syksynkin harjoittelupaikat täytetty.

Jaa verkostollesi
Etsitkö hyvää tilitoimistoa?


Jos tilitoimiston valinta on ajankohtainen asia, voimme auttaa
sinua useammalla tavalla. Valitse alta sinulle sopivin tapa.

Jätä tarjouspyyntö


Jätä meille tarjouspyyntö ja otamme sinuun yhteyttä. Jutellaan sen jälkeen lisää turhia jäykistelemättä ja suunnitellaan yhdessä paras kokonaisratkaisu yrityksesi taloushallintoa varten.

Jätä tarjouspyyntö

Käytä tarjouslaskuria


Täytä oheinen lomake, niin saat välittömästi suuntaa antavan kustannusarvion palveluidemme kuukausi- ja vuosikuluista yrityksellesi.

Täytä lomake
Soita tai laita viesti!


Arvostatko henkilökohtaista kontaktia? Mikan kanssa on helppo jutella, rennon asiallisesti!

010 666 2701
mika(at)tilitoimistopulkkinen.fi
WhatsApp 050 567 9530