Toiminimestä osakeyhtiöksi – Näillä vinkeillä yhtiömuodon muutos onnistuu sujuvasti

Toiminimestä osakeyhtiöksi – Näillä vinkeillä yhtiömuodon muutos onnistuu sujuvasti


Yritystoiminta aloitetaan useimmiten toiminimellä. Liiketoiminnan kasvaessa toiminimellä yrittäminen ei ole välttämättä enää se järkevin vaihtoehto. Silloin osakeyhtiön perustaminen on hyvä idea.

Julkaistu 12.11.2019

Kun muistaa muutaman asian, toiminimen muuttaminen osakeyhtiöksi sujuu todennäköisesti ongelmitta.

Milloin toiminimi kannattaa vaihtaa osakeyhtiöksi?


Tilitoimisto Pulkkisen toimitusjohtaja Mika Pulkkinen pitää liiketoiminnan kasvamista tärkeimpänä syynä vaihtaa yhtiömuoto toiminimestä osakeyhtiöksi.
Tilitoimisto Pulkkisen toimitusjohtaja Mika Pulkkinen pitää liiketoiminnan kasvamista tärkeimpänä syynä vaihtaa yhtiömuoto toiminimestä osakeyhtiöksi.
On monta syytä muuttaa toiminimi osakeyhtiöksi.

Yleisimmät syyt muutokseen ovat vastuukysymykset yritystoiminnan kasvaessa, verotukselliset syyt, henkilökunnan palkkaaminen, liiketoiminnan kasvaminen ja sen myötä riskien lisääntyminen.

Tilitoimisto Pulkkisen toimitusjohtaja Mika Pulkkisen mukaan moni pohtii osakeyhtiön perustamista vain verotuksellisista syistä.

– Liiketoiminnan kasvu on yhtä suuri syy osakeyhtiön perustamiselle kuin verotukselliset syyt. Liiketoiminnan kasvaminen on mielestäni jopa verotustakin suurempi syy siirtyä osakeyhtiöön, Mika kertoo.Miten toiminimi muutetaan osakeyhtiöksi?


Toiminimen voi muuttaa osakeyhtiöksi kahdella tavalla.

Ensimmäistä tapaa kutsutaan ”tasejatkuvuuden periaatteeksi”. Jos toiminimellä on tase, joka sisältää jonkin verran eriä tai omaisuutta, on suositeltavaa siirtää tase uudelle osakeyhtiölle.

Tasejatkuvuus on sen helppouden vuoksi ollut yleinen tapa muuttaa yritys osakeyhtiöksi.

– Tasejatkuvuudessa tase siirretään sellaisenaan osakeyhtiölle ilman, että siitä seuraa mitään veroseuraamuksia. Taseen kaikki erät siirtyvät kirjanpitoarvoilla uudelle osakeyhtiölle, Mika kertoo.

Toinen tapa on lopettaa toiminimi suoraan ja perustaa osakeyhtiö. Tällöin mikään tase ei siirry.

Sen sijaan osakeyhtiön on ostettava tarvittaessa toiminimen kalusto tai muu varallisuus käypään hintaan. Menetelmä johtaa yleensä aina veroseuraamuksiin toiminimiyrittäjän verotuksessa.

Vanhan toiminimen lopettaminen on helppoa. Lopettaminen laitetaan vireille y-lomakkeella ja ilmoitus lopettamisesta tehdään kaupparekisteriin sekä verohallinnon rekisteriin.

Uusi lakimuutos - 2500 € pääomaa ei enää vaadita


Heinäkuusta 2019 alkaen osakeyhtiön perustamiseen ei enää vaadita 2500 € alkupääomaa. Nykyään osakeyhtiön pystyy perustamaan vain muutaman sadan euron käsittelymaksulla.

Lakiuudistuksen myötä kynnys perustaa osakeyhtiö on mataloitunut. Heinäkuun jälkeen osakeyhtiöitä on syntynyt Suomessa kuin sieniä sateella.

Pulkkinen miettii, kuinka paljon joukossa on yrityksiä, joiden talous ei ole vakaalla pohjalla.

– Jos ei ole aikaisemmin ollut taloudellisia edellytyksiä perustaa osakeyhtiötä, niin miksi sen perustaisi nyt, jos 2500 € on ollut kynnyskysymys perustamiselle.


"
Lakiuudistuksen myötä kynnys perustaa osakeyhtiö on mataloitunut. Heinäkuun jälkeen osakeyhtiöitä on syntynyt Suomessa kuin sieniä sateella.


Uudistuksessa on myös juridinen ongelma, joka saattaa yllättää aloittavia osakeyhtiöitä.

Jos yhtiön pääoma on negatiivinen eli miinuksella, siitä pitää tehdä kaupparekisteriin Oman pääoman menetys -ilmoitus. Tämä vaaditaan osakeyhtiölaissa.

Ilmoituksella kerrotaan, ettei yhtiöllä ole pääomaa, se on menetetty.

– Tällainen ilmoitus syntyy uudistuksen myötä nyt jokaiselle uudelle osakeyhtiölle, jolla ei ole pääomaa. Jos yhtiöllä ei ole pääomaa ja yhtiö maksaa osakeyhtiön perustamisen käsittelymaksun, pääoma on miinuksella. Uudella osakeyhtiöllä kun ei ole vielä tuloja, on vain menoja. Jos yhtiöllä olisi aikaisemmin vaaditut 2500 € pääomaa, se ei menisi miinukselle. Tämä on ristiriidassa osakepääoman poistumisen kanssa, Mika selventää.

Rahat SVOP-rahastoon vai omaan pussiin?


Kuten aikaisemmin jo mainittiin, yrittäjän on järkevää muuttaa toiminimi osakeyhtiöksi käyttämällä tasejatkuvuutta, jos taseessa on omaisuutta ja eriä.

Ennen kuin toiminimi muuttuu osakeyhtiöksi, on suositeltavaa että toiminimen pankkitilillä olevista varoista yrittäjä siirtää suurimman osan omalle tilille.

Toiminimessä jaetaan tulo verotettavaksi yrittäjälle liikevaihdon ja kulujen jälkeen. Rahan nostamista toiminimen tililtä ei veroteta suoraan yrittäjältä.

Tasejatkuvuudessa omaisuuden siirtyessä osakeyhtiölle, lasketaan omaisuuspuolen varojen ja velkapuolen velkojen välinen erotus. Erotus voidaan sijoittaa kokonaan SVOP-rahastoon, eli sijoitetun vapaan pääoman rahastoon.

SVOP-rahastoon sijoitettu pääoma on nostettavissa sieltä myöhemmin ulos ilman veroseuraamuksia tiettyjen edellytysten täyttyessä.

Yhteenveto toiminimen muuttuessa osakeyhtiöksi:


  • Syitä osakeyhtiön syntyyn ovat vastuukysymykset yritystoiminnan kasvaessa, verotukselliset syyt, henkilökunnan palkkaaminen, liiketoiminnan kasvaminen ja riskien lisääntyminen.
  • Tasejatkuvuuden periaatteessa toiminimen tase siirretään osakeyhtiölle. Sopii toiminimelle, jolla on taseessa omaisuutta tai eriä.
  • Toiminimen voi lopettaa suoraan ja perustaa osakeyhtiön. Silloin mikään tase ei siirry. Osakeyhtiön täytyy ostaa toiminimeltä tavarat ja kalusto tarvittaessa.
  • Osakeyhtiön voi perustaa ilman alkupääomaa.
  • Mitä enemmän toiminimen tilillä on rahaa muutosvaiheessa, sitä enemmän siirtyy pääomaa SVOP-rahastoon.

Jaa verkostollesi
Etsitkö hyvää tilitoimistoa?


Jos tilitoimiston valinta on ajankohtainen asia, voimme auttaa
sinua useammalla tavalla. Valitse alta sinulle sopivin tapa.

Jätä tarjouspyyntö


Jätä meille tarjouspyyntö ja otamme sinuun yhteyttä. Jutellaan sen jälkeen lisää turhia jäykistelemättä ja suunnitellaan yhdessä paras kokonaisratkaisu yrityksesi taloushallintoa varten.

Jätä tarjouspyyntö

Käytä tarjouslaskuria


Täytä oheinen lomake, niin saat välittömästi suuntaa antavan kustannusarvion palveluidemme kuukausi- ja vuosikuluista yrityksellesi.

Täytä lomake
Soita tai laita viesti!


Arvostatko henkilökohtaista kontaktia? Mikan kanssa on helppo jutella, rennon asiallisesti!

010 666 2701
mika(at)tilitoimistopulkkinen.fi
WhatsApp 050 567 9530