Ei ääntä ilman merkitystä. Tähän ajatukseen kiteytyy foley-artisti Heikki Kossin työpäivä. Kossin yritys H5 Film Sound tekee äänitehosteita elokuviin, dokumentteihin, tv-sarjoihin ja peleihin. Katsojat saattavat arvioida tv-sarjan näyttelijöiden työtä tai vaikka elokuvan leikkausta, mutta Kossin työtä ei usein edes ajatella.
- Meidän työ onnistunut, jos katsoja ei huomaa sitä. Varsinaisten kuvausten aikana nauhoitetuista äänistä käytetään oikeastaan vain dialogi. Askeleet, vaatteiden kahina, oven ja lattian narahdukset – kaikki nämä tehdään jälkikäteen äänitehosteina, Kossi avaa foley-artistin työtä.
Yritys erikoistunut käsityönä tehtäviin foley-äänitehosteisiin. Alan tekijöitä on koko maailmassa noin 400 ja Suomessa työtä tekee vain kaksi yritystä.
Tunnettuja Kossin toteuttamia projekteja ovat esimerkiksi elokuva
A Cure for Wellness, animaatioelokuva
Pikku Prinssi sekä Microsoft Studiosin julkaisema ja Remedy Entertainmentin tekemä videopeli
Quantum Break. Kuuluisien projektien nimiä voisi tiputella pitkän listan, sillä yrityksen työpöydällä on parikymmentä elokuvaa vuodessa, 10-15 dokumenttielokuvaa ja muutamia peliprojekteja.
Projekteista 90 prosenttia tulee ulkomailta. Elokuvantekijät turvautuvat mielellään vuosia samoihin tekijöihin, kun yhteistyö toimii. Suurin osa H5 Film Soundin projekteista tehdään noin viidelle eri tilaajalle, mutta näiden vakioasiakkaiden kanssa tehdään useita projekteja vuoden aikana.
- Mitä kokeneempia elokuvan- tai dokumentintekijät ovat, sitä jouhevampaa työskentely on. Kun tekijöillä on paljon kilometrejä takanaan, he tietävät mitä haluavat ja vaativat paljon, mutta myös arvostavat osaamista ja osaavat antaa taiteellista vapautta, Kossi kertoo äänisuunnittelun maailmasta.
Filmistä nuotion rapina, klemmareista koiran tassut – H5 Film Sound tuo eloa äänimaailmaan
H5 Film Soundissa työskentelee Kossin lisäksi kaksi työntekijää, yksi Kokkolassa ja toinen Helsingissä. Yrityksen pääpaikka on Kokkolan Suurteollisuusalueella Kemiran vanhassa puuverstaassa, jonka korkeissa huoneissa äänelle on tilaa.
Käsityönä tehtävät äänet syntyvät huoneessa, joka on täytetty lattiasta kattoon tuoleilla, kivillä, kengillä, pursuilevilla laatikoilla, teippirullilla ja kaikella mahdollisella materiaalilla.
Kun oven sulkee, ei mikään ääni pääse huoneeseen häiritsemään. Iso ruutu seinällä pyörittää videokuvaa, johon Kossi luo tarvittavat äänet.
Näillä hanskoilla syntyy koiran tassujen ääni. Jos hanskat napataan irti käsistä ja niitä ravistellaan ilmassa, syntyy linnun siipien äänimaailma.
- Äänen pitää olla elokuvassa tehokas. Esimerkiksi laastarin irrotusta vastaava ääni tehdään repäisemällä ilmastointiteippiä. Ensin äänen pitää soida päässä, sitten sitä lähdetään hakemaan testaamalla, Kossi kertoo.
Kangaspussiin sullotusta leikatusta filmistä syntyy nuotion rapina. Ehtoollispikareista syntyy komea kilahdus viinilaseille. Korkokenkien ääntä ei kannata lähteä keksimään muista materiaaleista, joten Kossi vetää korkkarit jalkaan ja kopistelee menemään.
Äänituotannon työ alkaa, kun elokuva tai muu videotuotanto on kuvattu ja leikattu.
- Ensin tehdään askeleet, johon aikaa kuluu useimmiten noin 2,5 päivää. Askelien tekemisestä tykkään eniten. Seuraavaksi äänitetään vaatteiden kahina ja lopuksi muut äänet, kuten lasin rikkoutuminen tai kynän raapiva ääni paperilla, Kossi kertoo.
Äänituotanto on aikaa vievää työtä. Hollywood-elokuvan äänituotanto voi kestää jopa vuoden ja äänitiimissä on mukana 20-40 ihmistä. Noin 90 minuuttia kestävän draamaelokuvan äänien teko kestää tavallisesti noin 2-3 kuukautta ja äänitiimissä on yhteensä noin 10 ihmistä.
Ensin oli vain mies ja mikki – toiminimen muuttaminen osakeyhtiöksi onnistui helposti
H5 Film Sound on ollut Tilitoimisto Pulkkisen asiakas vuodesta 2013 asti, jolloin aiemmin toiminimellä toiminut yritys muutettiin osakeyhtiöksi.
- Aloitin yrityksen mies ja mikki -tyylillä, mutta toiminnan kasvettua oli hyvä siirtyä osakeyhtiöön. Kansainvälisten asiakkaiden kanssa pitää miettiä tarkasti tietoturva- ja vastuukysymyksiä, joten on helpompaa, että osakeyhtiö kantaa vastuun, Kossi toteaa.
H5 Film Sound toimi aiemmin toiminimellä toiminut, mutta yritys muutettiin osakeyhtiöksi vuonna 2013.
Tilitoimisto Pulkkisen toimitusjohtaja
Mika Pulkkinen oli apuna osakeyhtiöön siirtymisessä. Yrityksen taloushallinnon parissa työskentelee nykyään myös Pulkkisen kirjanpitäjä
Riitta Huusko.
Tänä syksynä H5 Film Soundille tuli käyttöön
sähköinen taloushallinto ja siihen luotu järjestelmä Procountor, joka toi nopeasti helpotusta moneen asiaan.
- Palkanmaksu oli ennen käsityötä, mutta nyt maksut sujuvat jouhevammin. Kuittihässäkkä on helpottunut, kun voi siirtää kuitit talteen kännykällä. Voin lisäksi koska tahansa tarkistaa, mitä yrityksen tilillä tapahtuu, Kossi listaa.
Myös
yrityksen sähköinen laskutus helpottui.
- Kansainvälisten asiakkaiden kanssa olen päässyt aiheuttamaan positiivisia yllätyksiä, kun tanskalainen asiakas saa tanskaksi kirjoitetun laskun. Aiemminkin meidän laskut lähetettiin asiakkaille sähköpostilla, mutta nyt laskutus on varmempaa. Ei tarvitse ihmetellä ja huolehtia, onko sähköposti mennyt varmasti perille.
Kaiken kaikkiaan tärkeintä Kossille on ollut se, että hän voi keskittyä omaan ydinosaamiseensa foley-artistina ja taloushallinto hoituu mahdollisimman mutkattomasti.
- Olen luovalla alalla ja taiteilijaluonne, joten olen hyvin tyytyväinen siihen, että kirjanpito on muuttunut helpommaksi. Sanonta ”hyvä kirjanpitäjä on kultaakin arvokkaampi” on Pulkkisen kanssa toteutunut. Yrittäjänä on tietenkin hyvä olla kartalla yrityksen taloudesta, mutta on monta sellaista asiaa, joista ei tarvitse enää huolehtia. Yhteistyö on sujunut hyvin, palvelu on asiantuntevaa ja ihmiset mukavia, Kossi summaa kokemuksensa Tilitoimisto Pulkkisesta.