Yleinen arvonlisäverokanta nousee 24 prosentista 25,5 prosenttiin syyskuun alusta, 1.9.2024 alkaen. Lue, millaisia käytännön vaikutuksia verokannan korotuksella on yrityksesi kirjanpitoon.
Korkeampi arvonlisävero voi vaikuttaa jo ennen syyskuuta tehtäviin laskuihin riippuen tavaran toimituksen tai palvelun suorittamisen ajankohdasta. Alla olevat esimerkit avaavat asiaa.
Uusi arvonlisäverokanta voi koskea jo ennen syyskuuta tehtyjä ostoja
Jos myyt palvelun tai luovutat tavaran asiakkaalle viimeistään 31.8., käytetään laskutuksessa 24 prosentin arvonlisäveroa. Tavaran toimituksen tai työn suorituksen ajankohta määrittelee, mitä arvonlisäverokantaa käytetään.
Jos tavara tai palvelu maksetaan ennakkoon ennen 1.9.2024, sovelletaan vanhaa 24 % verokantaa. Jos taas tavara tilataan ennen syyskuuta, mutta maksetaan vasta syyskuun puolella, sovelletaan 25,5 prosentin verokantaa."
Esimerkki 1: Teet asiakkaalle kylpyhuoneremontin, joka valmistuu 30.8.2024. Lähetät laskun vasta syyskuun puolella, mutta koska suoritit työn ennen syyskuun alkua, lähetät asiakkaalle laskun 24 % arvonlisäverolla.
Esimerkki 2: Asiakas tilaa pyörän elokuussa, mutta pyörä luovutetaan hänelle 3.9.2024. Asiakas maksaa pyörän vasta luovutuksen yhteydessä, joten sovellettava verokanta on 25,5 %. Verokanta määräytyy siis toimitusajankohdan perusteella.
Procountor laskee uuden veroprosentin automaattisesti
Procountor lisäsi elokuun versiopäivityksen yhteydessä uuden alv-prosentin Procountorin käyttöliittymään. Voit luoda siis Procountorissa jo tässä vaiheessa ennakkolaskun, jossa uusi alv-prosentti on käytössä.
Procountor laskee veroprosentin 1.9. alkaen automaattisesti oletuksena aina 25,5 %. Mikäli laskutat elokuun työstä, prosentti pitää muuttaa manuaalisesti 24 %.
Ota yhteyttä omaan kirjanpitäjääsi, jos kaipaat apua veroprosentin manuaalisessa muuttamisessa tai sinulla on muita kysymyksiä veronkorotukseen liittyen. Kysymyksiä voi tulla liittyen esimerkiksi osamaksukauppaan, ennakkomaksuihin sekä luottotappioihin.
Lue lisää arvonlisäveron muutoksesta
Procountorin blogista.
Yleinen 24 prosentin arvonlisäverokanta koskee useimpia Suomessa myytäviä tuotteita ja palveluita. Korotus ei vaikuta sellaisiin tavaroihin tai palveluihin, joihin sovelletaan 10 % ja 14 % verokantoja. Tällaisia ovat esimerkiksi elintarvikkeet, lääkkeet, kirjat sekä majoitus- ja liikuntapalvelut.