”Kun kirjaukset tehdään väärin, arvonlisäveroja jää vähentämättä tai maksuja kohdistetaan virheellisesti, voivat seuraukset olla kohtalokkaita. Pahimmillaan huono kirjanpitäjä voi viedä terveen yrityksen konkurssiin", Tilitoimisto Pulkkisen toimitusjohtaja Mika Pulkkinen kertoo.
Suomessa kirjanpitoa voi tehdä kuka tahansa. Tästä seuraa väistämättä se, että joukkoon mahtuu huonoja kirjanpitäjiä.
— Jos kirjanpitäjä kirjaa asioita päin persettä, jättää vähentämättä arvonlisäveroja tai niitä tulee aiheettomasti yritykselle maksuun, yritys on pulassa. Jossain vaiheessa kirjanpitäjän toimien vaikutuksesta yritys voi pahimmillaan ajautua konkurssiin, Mika Pulkkinen varoittaa.
Huono kirjanpito menee usein verottajan seulan läpi, koska verotus on Suomessa pitkälti automatisoitua. Päätökset tulevat verotuksesta automaattisesti, jos mitään poikkeavaa ei ilmene.
"
Hyvä kirjanpitäjä vaatii yrittäjää paneutumaan asioihin, osaa tulkita lukuja ja pitää huolen, että yrittäjä on ajan tasalla yrityksen taloudesta.
Hyvä kirjanpitäjä puolestaan osaa tulkita lukuja ja tuloslaskelmaa. Hän erottaa nopeasti taseesta ja tuloslaskelmasta, jos asioita on kirjattu väärin. Tai hän huomaa, jos kulurakenne ei täsmää suhteessa liikevaihtoon.
Hyvä kirjanpitäjä on aktiivisesti yhteydessä yrittäjään, jos hän huomaa epäselvyyksiä tai hänellä on vinkkejä yrityksen taloushallintoon.
— Kirjanpitäjän täytyy olla yrittäjän paras kaveri, koska hän hoitaa koko yrityksen talouden. Hyvä kirjanpitäjä vaatii yrittäjää paneutumaan asioihin, osaa tulkita lukuja ja pitää huolen, että yrittäjä on ajan tasalla yrityksen taloudesta.
Nämä varoitusmerkit voivat kertoa kirjanpitäjän ammattitaidon puutteesta:
- Virheitä kirjanpidossa: Toistuvia laskentavirheitä, puuttuvia tositteita tai virheellisiä veroilmoituksia.
- Ei pysy ajan tasalla lainsäädännöstä eikä seuraa verolainsäädännön tai taloushallinnon muutoksia.
- Ei osaa neuvoa asiakasta eikä selvitä asioita.
- Ei ole kiinnostunut asiakkaan liiketoiminnasta. Tekee vain minimityön eikä ymmärrä tai kysy yrityksen tavoitteista.
- Ei noudata aikatauluja: Tilinpäätökset ja veroilmoitukset viivästyvät kirjanpitäjän verkkaisen toiminnan vuoksi.
- Kommunikointi takkuaa. Kirjanpitäjä ei vastaa sähköposteihin tai puheluihin ajoissa.

Mika Pulkkisen mukaan hyvä tilitoimisto osaa sparrata ja konsultoida asiakasta liiketoiminnan kehittämisessä.
Pulkkinen hoitaa paitsi kirjanpidon, myös auttaa liiketoiminnan kehittämisessä
Mika Pulkkisen mukaan odotukset kirjanpitäjää kohtaan ovat vuosien saatossa kasvaneet. 20 vuotta sitten kirjanpito koostui ilmoitusten ja maksujen hoitamisesta. Konsultaatiota haettiin muualta. Nykyään neuvoja ja konsultaatiota halutaan tilitoimistolta.
— Yritykset kaipaavat neuvoja, mitä kannattaisi tehdä liiketoiminnan kehittämiseksi. Tässä kohtaa tilitoimiston täytyy olla yrityksen paras kaveri, jolta voi matalalla kynnyksellä kysyä neuvoa ja apua, Mika Pulkkinen toteaa.
Pulkkisella jokainen asiakas on tärkeä ja kirjanpitäjän vastuulla on huolehtia, että asiakkaan taloushallinto hoidetaan mahdollisimman hyvin ja ajallaan.
— Kun asiakas on hoitanut oman ruutunsa meidän ohjeistusten mukaan, voimme taata että yrityksen taloushallinto ja kirjanpito on kunnossa ja kaikki ilmoitukset kulkevat ajallaan.
Pulkkisella kirjanpitäjien ammattitaidosta varmistutaan säännöllisillä koulutuksilla. Pienessä tiimissä apua saa aina kollegoilta sekä pomolta matalalla kynnyksellä. Kirjanpidon prosessit on Pulkkisella rakennettu siten, että tärkeät asiat tarkistetaan kokeneempien voimin. Sisäinen controller varmistaa, että kirjanpitäjien virheet jäävät minimiin.
— Kun kirjanpitäjä tulee uutena alalle ilman työkokemusta, on edessä monen vuoden prosessi, että voi kutsua itseään hyväksi kirjanpitäjäksi. Me haluamme varmistaa, että Pulkkisen kirjanpitäjillä on taloushallinnon kokonaisuus hallussa, Mika Pulkkinen selventää.
Pulkkinen haluaa tehdä tilitoimistosta paljon enemmän kuin pakollisen pahan.
— Me emme ole verottajan kätyreitä, vaan olemme aina asiakkaan puolella ja teemme mitä lupaamme, Mika Pulkkinen summaa.
Haluatko mukaan Pulkkisen tiimiin taistelemaan huonoa taloushallintoa vastaan?