”Pää ei kestä”. Suomalaisessa urheilussa on totuttu katkeriin tappioihin. Jääkiekon MM-kisoissa neljän maalin johtoasema kääntyy Ruotsia vastaan tappioksi traumatisoituneen kotiyleisön edessä.
Jalkapallomaajoukkue tekee Unkaria vastaan ratkaisevassa karsintaottelussa viimeisellä sekunnilla uskomattomien yhteensattumien jälkeen oman maalin.
Juha Mieto häviää
Thomas Wassbergille Olympialaisissa kultamitalin sadasosasekunnin erolla 15 kilometrin hiihdossa.
Vastaavia urheilukansan tajuntaan jääneitä pettymyksiä on nähty vuosien ja vuosikymmenten saatossa paljon enemmänkin. Yleensä pettymysten syyksi on todettu edellä mainittu pään kestävyys. Tai pikemminkin sen kestämättömyys. Eli ongelma on niin sanotusti korvien välissä.
– Maailman terävimmällä huipulla urheilijat ovat yleensä teknisiltä ja fyysisiltä ominaisuuksiltaan samanvertaisia. Ero on monesti mentaalisella puolella, Christoph Treier toteaa.
Treier on Sveitsissä syntynyt ja kouluttautunut luennoitsija ja mentaalivalmentaja. Nykyään Pietarsaaressa asuva Treier tietää mistä puhuu. Mies on ollut vuosikymmeniä mukana huippu-urheilun ytimessä, opiskellut muun muassa psykologiaa yliopistossa, valmentanut ja kouluttanut. Urheilijoita ja yrityksiä, lapsia ja nuoria.
Grönholm avasi ovet
Pään kestämättömyyttä pidettiin myös ralliautoilija
Marcus Grönholmin suurimpana ongelmana 1990-luvun lopussa. Inkoolainen oli MM-sarjan nopeimpia, mutta kisat päättyivät liian usein keskeytyksiin. Kunnes kuvioihin tuli mukaan Christoph Treier.
Sveitsistä Suomeen muuttaneella mentaalivalmentajalla ja Grönholmilla oli yhteinen tuttu, ja tämä oli ehdottanut rallimiehelle, että ehkä kannattaisi kokeilla, jos suoritustasoa voisi nostaa Treierin opeilla.
Grönholm avasi ovet ja antoi Treierille mahdollisuuden. Ja heti seuraavalla kaudella Grönholm ei enää antanut vastustajille mahdollisuuksia: nyt Grönholm ajoi lähes aina maaliin saakka ja monesti voittajana. Kauden 2000 päätteeksi Suomi oli saanut uuden rallin maailmanmestarin.
Marcus Grönholm oli maailman paras ralliautoilija. Ja samalla Christoph Treierin nimi nousi urheiluihmisten tietoisuuteen.
Christoph Treier on ollut vuosikymmeniä mukana huippu-urheilun ytimessä.
Suomeen jo 1990-luvulla muuttaneelle Treierillä on selkeä prosessi urheilijoiden kanssa. Ensin pitää keskustella, ja tutustua toisiinsa. Sen jälkeen urheilijan pitää osata sanoa, mihin hän pyrkii eli mikä on tavoite ja miksi.
Grönholm ei itse ensin haaveillut maailmanmestaruudesta, vaan tavoitteli vain yksittäisten kilpailuiden voittamista. Treier sai Grönholmin vakuuttumaan siitä, että jos kykenee voittamaan kilpailuja, silloin on myös mahdollisuus voittaa mestaruus.
Grönholm oli maailman paras myös kaudella 2002. Sen jälkeen mies saavutti myös kolme MM-hopeaa
Sebastian Loebin noustessa lajin kaikkien aikojen hallitsijaksi yhdeksällä peräkkäisellä mestaruudellaan.
Myös Mäkäräisestä kasvoi mestari
Marcus Grönholmin saavutusten myötä Treierillä alkoi olla kysyntää. Rallimaailmassa mies jatkoi Peugeot-tallin henkisenä valmentajana. 2010-luvulla Treier siirtyi auttamaan
Jari-Matti Latvalaa, jonka uraa varjostivat myös lukuisat ulosajot, monesti selvässä johtoasemassa.
Maailmanmestariksi Latvala ei urallaan yltänyt, mutta kolme kertaa mies oli kuitenkin maailman toiseksi paras Sebastian Loebin ja
Sebastian Ogierin dominoidessa MM-sarjaa.
Myös Suomen ampumahiihtomaajoukkue kiinnostui Treierin palveluksista. Treierin avulla
Kaisa Mäkäräinen nousi lopulta maailman parhaaksi lajissaan ja samalla yhdeksi kaikkien aikojen menestyksekkäimmäksi suomalaisurheilijaksi.
– Sen jälkeen joku saattoi kuvitella, että riittää kun Treierille soittaa ja menestys on taattu. Mutta eihän se tietenkään ihan niin mene. Urheilija tekee tietenkin itse pohjatyön, ja ilman fyysisiä ja teknisiä huippuominaisuuksia ei voi pärjätä, Treier sanoo.
”Suoritus ja suorittaja pidettävä erillään”
Christoph Treier on tullut monelle tutuksi urheilumaailman kautta, vaikka mies auttaa myös yrittäjiä ja yksityishenkilöitä. Ennen kuin pitkäjänteistä yhteistyötä voi aloittaa, osapuolten pitää luottaa toisiinsa.
– Pitää löytää oikea kemia. Jos ollaan eri aaltopituudella, homma ei tule onnistumaan. Silloin ei kannata tuhlata aikaa sen enempää. Mutta jos kemiat toimivat, sitten voidaan keskustella siitä, mikä on tavoite. Matkalla pitää olla määränpää, olkoon se sitten maailmanmestaruus tai joku arkisempi asia, Treier sanoo.
Treierin mukaan on yleistä, että ihmiset näkevät itsensä liian usein suoritustensa kautta.
Christoph Treier on myös kokenut luennoitsija.
– Se voi olla vaarallinen ajattelutapa. Jos urheilija epäonnistuu jossain suorituksessa, hän kokee myös epäonnistuneensa itse. Sama pätee yrittämiseen – jos yrittäjä kokee olevansa hyvä ihminen vain silloin kun yrityksellä menee hyvin, kaikesta voi mennä pohja, jos sitten joku päivä ei enää menekään niin hyvin, Treier sanoo ja kiteyttää sanomansa yhteen lauseeseen:
– Suoritus ja suorittaja on pidettävä erillään, sinä et ole yhtä kuin suorituksesi.
Eteenpäin on menty
Tämän tarinan alussa muisteltiin Suomen karmeimpia urheilupettymyksiä. Viime vuosina Suomessa on kuitenkin nähty monesti myös hienoja loppuhetken venymisiä, tuoreimpina esimerkkeinä naisten jalkapallomaajoukkueen loppuhetkien voittomaalit EM-karsinnoissa.
Christoph Treierin mukaan tämä ei ole sattumaa – suomalaisista on tullut niin joukkue- kuin yksilötasolla henkisesti vahvempia urheilijoita. Treier korostaa sen johtuvan siitä, että vuosien mittaan on alettu ymmärtämään ja hyväksymään mentaalivalmennuksen merkitys urheilusuorituksessa.
– Mentaalivalmennus oli ihan lapsenkengissä vielä 1990-luvun lopussa. Joskus saattoi jopa olla niin, että mentaalivalmentajan piti allekirjoittaa salassapitosopimus siitä, että on auttanut jotain tiettyä urheilijaa. Nyt asetelma on muuttunut, jokainen huipulle pyrkivä urheilija harjoittelee myös mentaalipuolen asioita, Treier sanoo.
Tilitoimisto Pulkkinen helpottaa yrittäjän arkea
Christoph Treier on tottunut tekemään työtä huippuammattilaisten kanssa. Treierilla on omaa nimeänsä kantava yritys, jonka kautta hän myy osaamistaan, oli sitten kyseessä mentaalivalmennus tai luennot.
Tilitoimisto Pulkkinen on saanut olla matkalla mukana jo toistakymmentä vuotta.
– Olen ollut todella, todella tyytyväinen Tilitoimisto Pulkkisen toimintaan. Kaikki on toiminut vaikeuksitta heti ensimmäisestä päivästä alkaen, Treier sanoo ja jatkaa:
– Kaikista eniten arvostan sitä, että palvelu on todella henkilökohtaista. Saan itse palvelua ruotsiksi, joka on minulle tämän maan kielistä vahvempi. Henkilökohtaista palvelu on myös siinä mielessä, että saan nopeasti apua, jos on joku tilanne, joka pitää ratkaista. Eikä koskaan tunnu siltä, että nyt joku universaali vastaus, joka on annettu kaikille. Tilitoimisto Pulkkisen kanssa asioidessa tuntuu, että tässä autetaan juuri minua.